Search

Buiten spelen houdt je fit en stimuleert je emotionele en cognitieve gezondheid. Nu er zoveel sneeuw ligt nog meer reden om naar buiten te gaan! Even geen inspiratie wat te doen in de sneeuw? Hieronder een aantal tips!

 

 Lummelen met sneeuwballen. Twee kinderen staan tegenover elkaar en 1 kind in het midden. De sneeuwballen worden overgegooid en degene in het midden moet ze proberen te vangen/tegen te houden. Lukt dit? Dan moet degene die de sneeuwbal gooide van plaats wisselen en in het midden gaan staan.

 Sneeuwpop maken met sjaal, takken, winterpeen, knopen en muts (en misschien wel een mondkapje? ;-)). Je kan ook een wedstrijd houden: wie maakt de hoogste, de grappigste etc.)

 Sneeuw-engelen maken. Ga liggen op je rug en beweeg je armen en benen.

 Boter, Kaas en eieren (nodig: tak om mee te tekenen in de sneeuw)

 Sneeuwglijbaan maken

 Sneeuwballen gevecht; je kunt van te voren eerst samen met jouw team een fort /schuilmuurtjes bouwen.

 Sneeuwpoppenfamilie maken van groot naar klein (of andersom)

 Slee-race; wie is het snelst aan het einde van de straat?

 Slee-parcours bouwen. Wanneer er meerdere sleeën zijn, kunnen de kinderen vervolgens een wedstrijd houden. Welke team is als eerste over de finish?

 Sneeuwkasteel maken (met behulp van verschillende soorten emmers en een schepje

 Iglo of sneeuwhut bouwen.(mocht je een rechthoekige plantenbak hebben, dan kun je daar prachtige sneeuwstenen mee maken en anders kom je met een emmer ook heel ver 😊)

 Sneeuwballenrace. Zet twee grote bakken of emmers klaar (zelfde grootte) en laat de kinderen teams vormen (1 tegen 1 kan ook). Teken een lijn in de sneeuw. Plaats de bakken iets verderop. De kinderen maken sneeuwballen en proberen die in de bak te gooien. Ze mogen niet voorbij de getekende lijn. Spreek eerst een tijd af voordat je dit spel met ze begint. Is de tijd voorbij, dan worden de twee bakken/emmers vergeleken: welke is het meest vol? Je kan de bakken/emmers ook naar binnen brengen: als de sneeuw helemaal gesmolten is, zien de kinderen wie er heeft gewonnen!

 Sneeuwballenrace. Teken grote cirkels in de sneeuw en trek een lijn in de sneeuw vanaf waar de kinderen mogen gooien. Gebruik eventueel een stopwatch. Wie gooit de meeste sneeuwballen in de cirkel?

 Sneeuwgolf: (nodig: (golf)balletje, plastic bekertje, eventueel golfclubs. Begraaf het bekertje met de opening naar boven in de sneeuw, dit is een ‘hole’. Spreek een punt af waar de kinderen mogen starten. Probeer met zo min mogelijk beurten het balletje in de ‘hole’ te krijgen. Wanneer je geen clubs hebt, kun je ook gewoon de bal met je handen rollen (als een knikker).

 Pictionary in de sneeuw: wie raadt de meeste woorden? (Nodig: tak om mee te tekenen)

 Beeldhouwen met sneeuw: maak eerst een berg van sneeuw. Klop alles goed aan. Met een stok, bot mes, een lepel etc. Kun je mooie vormen eruit steken/snijden.

 Boomstammen gezichtjes geven/versieren met sneeuw.

 Vul een waterballon of ballon met water en leg deze ‘s nachts buiten in de vrieskou. Als het hartje winter is en vriest dat het kraakt zal de inhoud vanzelf bevriezen. Daardoor ontstaat er een mooie ronde bol. Je kan de bollen ook een kleurtje geven met voedingskleurstof.

 Bellen blazen: als het heel hard vriest kunnen de bellen bevriezen!

 Schilderen in de sneeuw met waterverf, met takken kun je een mooie lijst om je schilderij maken.

 Spoorzoeken in de sneeuw: welke dieren hebben er gelopen?

 Sneeuwvlokken bekijken. Bekijk eens een sneeuwvlok onder een vergrootglas. Wat zie je? Hoe ziet de sneeuwvlok er uit? Wanneer je binnen bent kun je de sneeuwvlok proberen na te tekenen

 Experiment: blaas binnen een ballon op (of plastic handschoen) en ga er daarna mee naar buiten. Wat gebeurt er? Ga daarna weer naar binnen. Wat gebeurt er nu? (Door de kou krimpt de lucht en wordt de ballon kleiner, door de warmte zet de lucht weer uit en wordt de ballon weer groter)

Heel veel plezier!