Zoek

Recensies

Kinderboeken, vakliteratuur, materiaal etc.

(Kinder)boeken

Ken je brein! ... en haal eruit wat erin zit

Auteurs: JoAnn Deack & Terrence Deak

Illustraties: Freya Harrison

Zelf lezen vanaf ca 10 jaar

Het boek “Ken je brein” is het vervolg op het prentenboek “Je fantastische elastische brein”. Het boek geeft jongeren inzicht in de werking en groeikracht van hun brein. De schrijvers noemen het in het voorwoord ‘een handleiding voor je brein’

Het boek heeft een heldere opbouw en er wordt heel duidelijk uitleg over de werking van het brein gegeven. Moeilijk termen worden op een begrijpelijke manier uitgelegd en ondersteund met illustraties. Daarnaast worden er naast ‘de taal van de hersenen’ telkens voorbeelden gegeven, zodat duidelijk wordt waarom je op een bepaalde manier handelt: zo wordt bijvoorbeeld eerst uitleg over neuronen en gliacellen gegeven en aansluitend wordt een voorbeeld gegeven over hoe jij handelt naar aanleiding van de informatie die je hersenen ontvangen. 

In het hoofdstuk ‘Omgaan met je puberbrein’ wordt er uitleg gegeven over hormonen, je gedrag en gevoelens. Ook hier worden weer praktische voorbeelden gegeven die voor jongeren herkenbaar kunnen zijn. 

Het boek bevat, naast veel uitleg, veel praktische tips. Dit boek kan bijdragen aan het ontwikkelen van een growth mindset. Er wordt onder andere wetenschappelijk onderbouwd waarom het belangrijk is om door te zetten en wat dat met je hersenen doet. 

Het boek is een aanrader voor jongeren die op een begrijpelijke manier willen lezen over hoe het brein werkt, maar het is zeker ook een aanrader voor leerkrachten. Bij het boek zijn  lesactiviteiten ontwikkeld met de thema’s: het voeden, verrijken en beschermen van je brein. 

De lessen zijn gratis te downloaden op www.bazalt.nl/lesplan-brein

Het grote Rijksmuseum voorleesboek

Auteur: Marion van Coolwijk, Arend van Dam e.a

Omslagillustratie: Charlotte Dematons

Voorlezen en zelf lezen ca 8 t/m 12 jaar

Een boek vol verhalen over kunst, maar dan anders! Bij elk schilderij wordt niet het originele kunsthistorische verhaal verteld, maar fantasieverhalen. Vijfentwintig bekende kinderboekenschrijvers hebben aan dit boek meegewerkt. De verhalen prikkelen je om anders naar kunst te gaan kijken. Wat zie je als je echt goed naar het schilderij kijkt? Wat zou er in de brief staan die ”de Brieflezende vrouw” van Vermeer aan het lezen is?

Het eerste verhaal in het boek, bij het schilderij ”Stilleven met kazen” van Floris Claesz van Dijck, is geschreven door Jan Paul Schutten (Bekend van o.a. Het raadsel van alles wat leeft) laat je meteen kunst anders beleven. Je kijkt anders naar het schilderij en vraagt je af hoe het komt dat de tafel zo rommelig is. War is er precies gebeurd? Door het grappige verhaal krijg je meteen zin om door te lezen en het volgende schilderij te bekijken. 

Het boek is groot en de schilderijen worden op één en soms op twee pagina’s afgebeeld. Bij elk schilderij staat de titel, het jaartal en de schilder vermeld.

Een geweldig boek voor kinderen om alleen of samen te lezen. Dit boek is een aanrader voor leerkrachten. Niet alleen om voor te lezen: de teksten van dit boek lenen zich uitstekend voor bijvoorbeeld begrijpend lezen en Close Reading.

Je fantastische elastische brein

Auteur: JoAnn Deak, Ph.D.I. Illustraties: Sarah Ackerley

 In het boek ”Je fantastische elastische brein” wordt op en speelse manier uitleg gegeven over de werking en groeikracht van het brein. Het boek heeft een mooie opbouw. Vragen zoals””wat doet je brein eigenlijk”?, ”Wat is je brein?””Hoe werkt je brein”? worden op een begrijpelijke en heldere manier uitgelegd en ondersteund met illustraties. De auteur geeft tevens meerdere belangrijke boodschappen die kunnen bijdragen aan het helpen ontwikkelen van een Growth Mindset. 

De leeftijdscategorie is 4 – 8 jaar. Mijns inziens is dit boek ook voor oudere kinderen geschikt. 

Dit prentenboek heeft een vervolg: ”Ken brein en haal eruit wat erin zit.” Het vervolg is gericht op tieners. Binnenkort zal ik hier een recensie over plaatsen.